Ценно плодово дърво, листата също се използват – като противовъзпалително и хормонално (вкл. противодиабетно) средство.
Описание: Черницата е род покритосеменни растения от семейство Черничеви (Moraceae). Включва десетина вида дървета, разпространени главно в субтропичните области на Азия, Африка и Америка. Черницата е близка роднина на смокинята, която расте свободно най-вече из южните части на нашата страна. Страда от студ, но издържа на замърсен въздух. Височината на дървото достига до 20 м, а дебелината – до 80 см. Тъмнозелените листа имат форма на сърце, но са насечени неправилно на два-три дяла. По края са назъбени, а на върха — заострени. Използват се за храна на копринената буба. Има черна и бяла черница. Листата на черната са по-едри, по-лъскави и с грапави власинки. Тя е по-топлолюбива.
Действие: В народната медицина черницата се използва заради своето слабително, откашлящо, пикочогонно, хипогликемично, седативно действие.
Приложение: Прилага се за лечение на:
- запек,
- лека форма на захарен диабет,
- бронхити,
- уретрит,
- простатит,
- тения,
- бъбречни възпаления,
- за регулиране на нередовна менструация.
Листата се употребяват при:
- авитаминоза като укрепващо средство,
- при задух.
Корите и корените се препоръчва при:
- полова слабост,
- бъбречна недостатъчност.
Начин на употреба:
2 супени лъжици от билката се киснат 10 минути в 500 мл вода. Прецежда се и се пие по 3 пъти на ден по 120 мл преди ядене.
LikeLike