Ягодова торта с кокос (без печене)

Необходими продукти:

За блата:

  • 110 г сурови орехи
  • 75 г сурови бадеми
  • 50 г кокосови стърготини
  • 5 фурми
  • 2 с.л. кокосово масло (разтопено)
  • кората на 1 лайм (настъргана)

За крема:

  • 200 г сурово кашу – предварително накиснато в гореща вода за 1 час
  • 250 г ягоди
  • 90 г сок от лайм (получава се приблизително от 2 броя)
  • 200 г кокосово мляко
  • 200 г бял шоколад (може и веган)
  • 2 с.л. кокосово масло (разтопено)

За украса:

  • ягоди
  • листенца мента
  • карамелен кокосов чипс

Начин на приготвяне:

  1. Фурмите се накисват в гореща вода за 5 минути, след което се отцеждаме. Орехите, бадемите и кокосовите стърготини се блендират до получаване на ситни трохи. Добавят се фурмите, кокосовото масло и настърганата кора на лайм и отново се блендира до получаване на хомогенна пясъчна консистенция.
  2. На дъното на форма за торта се поставя хартия за печене. Изсипва се ядковата смес за блата и се притиска за равномерно разпределение. По периферията се нареждат ягоди, предварително нарязани на половина, със широката част към основата. Формата се прибира в хладилника да стяга.
  3. Суровото кашу се отцежда и блендира, добавя се сока от лайм и кокосовото мляко. Шоколадът и кокосовото масло се разтопяват на водна баня, след коет се добавят към сместта. Готовият кокосов крем се изсипва върху блата и тортата се прибира в хладилник за 3-4 часа, за предпочитане цяла нощ.

*При поднасянето украсяваме с пресни ягоди, листенца мента и карамелен кокосов чипс (по избор).

от интернет

Leave a comment