Необходими продукти:
За блата:
- 110 г сурови орехи
- 75 г сурови бадеми
- 50 г кокосови стърготини
- 5 фурми
- 2 с.л. кокосово масло (разтопено)
- кората на 1 лайм (настъргана)
За крема:
- 200 г сурово кашу – предварително накиснато в гореща вода за 1 час
- 250 г ягоди
- 90 г сок от лайм (получава се приблизително от 2 броя)
- 200 г кокосово мляко
- 200 г бял шоколад (може и веган)
- 2 с.л. кокосово масло (разтопено)
За украса:
- ягоди
- листенца мента
- карамелен кокосов чипс
Начин на приготвяне:
- Фурмите се накисват в гореща вода за 5 минути, след което се отцеждаме. Орехите, бадемите и кокосовите стърготини се блендират до получаване на ситни трохи. Добавят се фурмите, кокосовото масло и настърганата кора на лайм и отново се блендира до получаване на хомогенна пясъчна консистенция.
- На дъното на форма за торта се поставя хартия за печене. Изсипва се ядковата смес за блата и се притиска за равномерно разпределение. По периферията се нареждат ягоди, предварително нарязани на половина, със широката част към основата. Формата се прибира в хладилника да стяга.
- Суровото кашу се отцежда и блендира, добавя се сока от лайм и кокосовото мляко. Шоколадът и кокосовото масло се разтопяват на водна баня, след коет се добавят към сместта. Готовият кокосов крем се изсипва върху блата и тортата се прибира в хладилник за 3-4 часа, за предпочитане цяла нощ.
*При поднасянето украсяваме с пресни ягоди, листенца мента и карамелен кокосов чипс (по избор).
от интернет